Leerdoel 1 InDesign

In het eerste semester van leerjaar 4 heb ik mezelf beziggehouden met de basiskennis opdoen van de Adobe licentie, doormiddel van Photoshop en Illustrator. Tijdens mijn afstudeerstage krijg ik weer met deze programma’s te maken en wil ik hierin dan ook verder doorgroeien. Naast Photoshop en in Illustrator wil ik ook leren werken met InDesign. Hiervoor heb ik de volgende actie bedacht en deze vervolgens door middel van de PDCA-ciclus uitgewerkt:

  • Interview expert
  • Instructievideo's bekijken
  • Opmaken stappenplan

Actie 1 Interview expert

Plan

In de vorige periode van Persoonlijk Leiderschap ben ik gestart met het oefenen met programma’s uit de licentie van Adobe. Dit sloot toen goed aan bij mijn minor Accountable Concepting en dit was in mijn ogen een sterke aanvulling op mijn marketing skills. Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeertraject bij Luijtgaarden, een groothandel in dakpannen. Hier werk ik ook regelmatig mee op de marketingafdeling, waar deze programma’s van Adobe ook weer terug komen. Een goede aanvulling op de programma’s die ik nu beheers, is InDesign. Wanneer ik naast Photoshop en Illustrator ook nog InDesign beheers kan ik hiermee van grote meerwaarde zijn voor een bedrijf als marketeer. Met InDesign kan je zelf ontworpen creaties mooi en overzichtelijk weergeven en makkelijk opmaken in verschillende bestandsvormen. Althans, dat is wat ik er tot nu toe van weet, maar verder is het voor mij helemaal nieuw. Je kan dus zeggen dat mijn kennis over InDesign nagenoeg nul is. Ik weet ongeveer waarvoor je het kunt gebruiken, maar ik heb geen idee hoe het werkt. Mijn doel is om door middel van navragen bij een ervaringsdeskundige te weten te komen hoe ik kan starten met het onder de knie krijgen van InDesign. Ik heb dan ook besloten om eerst in gesprek te gaan met een expert die mij alles over dit programma kan vertellen en misschien heeft hij ook wel wat tips voor mij.

 

Do

Om meer kennis te vergaren ben ik in gesprek gegaan met Roel Bouwens. Roel is een goede vriend van mij en tevens ook een oud Commerciële Economie student van Avans. Voor zijn werk maakt hij veel gebruik van InDesign. Ik heb hem kort geïnterviewd met daarin een aantal verschillende vragen. Eerst wat vragen om te achterhalen wat zijn band is met InDesign, vervolgens wat achtergrond informatie over het programma en daarna wat vragen over hoe hij hiermee heeft leren werken en of hij voor mij wat tips heeft.

 

Check

Hieronder het interview met Roel Bouwens:

 

Act

Uit dit interview heb ik veel nuttige dingen geleerd. Zo ben ik bijvoorbeeld meteen aan de slag gegaan met het bekijken van instructievideo’s om de basis van het programma te leren. Ook was het zeer nuttig om te horen wanneer je welk programma gebruikt. Dit neem ik zeker mee naar mijn stap als professioneel marketeer.

Actie 2 Instuctievideo's

Plan

Naast het interview met een expert ben ik aan de gang gegaan met het bekijken van instructievideo’s. Zoals Roel al aangaf is het handig om eerst veel instructievideo’s op YouTube op te zoeken en te bekijken. Hiermee wil ik de tools en mogelijkheden van het programma ontdekken. Hier weet ik op dit moment nog niks vanaf. Ik wil naar een niveau waarbij ik zelfstandig het programma kan gebruiken, zodanig dat ik tijdens het gebruik geen begeleidende video's meer hoef op te zoeken.

 

Do

Om dit doel te realiseren ben ik (zoals mij dat ook in het interview met Roel is aangeraden) opzoek gegaan naar instructievideo’s voor InDesign. Ik ben opzoek gegaan naar instructievideo’s voor beginners, aangezien het voor mij helemaal nieuw is.

 

Check/Act

Hieronder staan de introductie-video’s die ik bekeken heb om de basiskennis onder de knie te krijgen:

https://www.youtube.com/watch?v=wF_fu1wcT0Y

https://www.youtube.com/watch?v=nGsDWOHmDIE

https://www.youtube.com/watch?v=jSzcj19M40E

Ik heb gekozen voor drie verschillende video’s, verschillend in lengte en taal. De eerste is namelijk een hele duidelijke beschrijving van 11 minuten, maar in het Engels. Wanneer je deze taal niet zo machtig bent kan dit misschien wat snel gaan. Daarnaast staat mijn InDesign in het Nederlands, waardoor tools andere benamingen hebben en de maatvoering er gewoon volgens de Europese manier gehanteerd worden. Wel is deze duidelijker en uitgebreider dan de tweede video, al kreeg je daar wel tips voor wat voor soort product je sommige tools kunt gebruiken. Zelf heb ik het meeste geleerd van de derde video, waarin je meer tools te zien kreeg en alles stap voor stap werd uitgelegd. Hierin werd bijvoorbeeld de tool straminen heel duidelijk uitgelegd. Hele handige tool waarmee je vaste elementen terug kan laten komen op iedere pagina.

Ik weet nu voldoende om mijn eerste stappen in praktijk te brengen, maar ik sluit niet uit dat ik nog eens terug moet kijken naar de theorie. Wanneer ik ergens tegenaan loop zoek ik dit specifiek op en kost dit mij weinig tijd. In mijn volgende leerdoel wil ik het in praktijk brengen en wanneer dit goed gaat zonder nog dingen op te hoeven zoeken ben ik in mijn ogen geslaagd voor dit leerdoel.

Actie 3 Stappenplan

Plan

Na ik de theorie heb gestudeerd is het tijd om dit in de praktijk te testen. Ik heb eerder nog niks gemaakt in InDesign en ben in de praktijk nog altijd een absolute beginner. Ik wil de theorie in de praktijk brengen om ervaring op te doen in het programma en om te testen in hoeverre ik de theorie ook daadwerkelijk beheers.

 

Do

Mijn doel is om een stappenplan uit te schrijven voor Luijtgaarden. Ik ben inmiddels aan het einde van mijn afstudeertraject en hierin heb ik, op basis van mijn onderzoek, een aantal aanbevelingen geformuleerd voor Luijtgaarden. Graag wil ik in InDesign hiervoor een stappenplan ontwerpen met daarin hoe zij deze aanbevelingen kunnen implementeren.

 

Check

Act

Eigenlijk ging het best eenvoudig. Ik heb geen video nodig gehad voor het maken van dit stappenplan. Ik ben tevreden over zowel het proces als het resultaat en hiermee heb ik laten zien dat ik zelfstandig met InDesign kan werken. De volgende stap is om grotere bestanden op te maken met InDesign!

Herstelfase

In mijn herstelfase van mijn afstudeertraject heb ik me voornamelijk gefocust op het verbeteren van mijn scriptie, maar ik ben zeker ook niet gestopt met het verbeteren van mijzelf! Voor mijn leerdoel InDesign heb ik er voor gekozen om mijn stappenplan aan te passen. 

Plan

Ik ga mijn scriptie verbeteren en hoop hierbij ook op nieuwe en sterkere aanbevelingen te komen. Hierdoor is het huidige actieplan dan ook niet meer relevant en dient er een nieuwe gemaakt te worden. Ik verwacht dat ik best veel moet veranderen aangezien mijn aanbevelingen de eerste keer onvoldoende waren. Dit zullen dus andere en misschien ook wel meer worden. In dat geval zal ik voor een ander format kiezen. Qua niveau verwacht ik nog redelijk op het zelfde level te zitten. Ik heb er niet veel meer mee gewerkt, dus weinig progressie geboekt en in het begin zal het misschien zelf wel weer even zoeken zijn.

 

Do

De aanbevelingen zijn inmiddels volledig herschreven en ik heb nu niet vier maar acht aanbevelingen, waarvan er van de huidige vier weinig over is gebleven. Ik heb er voor gekozen om een ander format te pakken, zodat ik mezelf meer uitdaag en zodat het overzichtelijk blijft, aangezien het nu ineens twee keer zoveel is. In het kader van mezelf uitdagen heb ik er dus voor gekozen om een andere opzet met andere vormen en ook een ander lettertype te gebruiken. Hiermee wijk ik af van de huisstijl van Luijtgaarden, maar ik probeer nog wel zoveel mogelijk aan te sluiten bij datgene wat zij uit willen stralen. De kleuren blijven overigens wel het zelfde.

Check

Act

Ik ben best wel trots op wat ik heb gemaakt en ik denk ook zeker dat Luijtgaarden hiermee verder kan. Wat het proces qua InDesign betreft viel het me ook alles mee. Ik pakte het sneller weer terug op dan ik vooraf had verwacht en ook het nieuwe format had ik verrassend snel in elkaar staan. Hierin heb ik dus weer iets nieuws gedaan en ben ik op gebied van InDesign weer een stapje verder.