Horizon verbreden

Op deze pagina valt te lezen wat ik allemaal heb gedaan voor mijn eerste doel; Mijn horizon verbreden. Voor dit doel ga ik opzoek naar wat voor mogelijkheden er liggen, met name op gebied van een buitenlandse stage. Hiervoor ga ik opzoek naar of ik dit überhaupt wel wil en zo ja, waar dan. Hiervoor ben ik naar 2 beurzen geweest, heb ik heel veel informatie opgezocht over meerdere landen die mij interessant lijken en ben ik een weekend op bezoek geweest bij een vriend van mij in Helsinki, waar hij een half jaar studeert.

Helsinki

In het weekend van 18 tot en met 20 oktober ben ik samen met goede vriend Wilko (Rienus) afgereisd naar Finland om daar onze vriend Joris te bezoeken, die daar een half jaar studeert. Ik speelde al langer met het idee om Joris te bezoeken, ook omdat dit voor mij heel leerzaam is met oog op mijn leerdoelen. Ik sprak Wilko op een donderdagavond op de voetbal aan over dit idee en een week later zijn we samen gaan zitten om dit concreet te maken en een vlucht te boeken. Verblijf was al geregeld, we konden bij Joris overnachten.  

Joris liet mij in een korte tijd veel belangrijke dingen zien over het studeren in het buitenland. We zijn op de Universiteit geweest en ik heb met veel buitenlandse studenten kennis gemaakt. Daarnaast hebben we ook veel van de stad gezien, zoals op de foto's hieronder is te zien.

 

Dit bezoek heeft me meer geprikkeld om stage te gaan lopen in het buitenland. Helsinki is niet meteen de stad waar ik een half jaar wil vertoeven (mijn voorkeur zo toch uitgaan naar een iets warmere bestemming), maar in het buitenland doe je meer kennis op van je zelf en leer je meer verantwoordelijk te worden voor je zelf. Aan de andere kant heb je juist veel vrijheid en heb je met bijvoorbeeld je ouders geen rekening te houden. Ook worden je sociale vaardigheden op de proef gesteld (omdat je nog niemand kent) en leer je veel nieuwe mensen kennen. Ik heb deze ervaringen Joris positief zien veranderen en dit wil ik zelf ook. Deze actie heeft me veel opgeleverd en mijn keuze voor een buitenlandse stage versterkt.

 

Voor dit doel heb ik 20 uur geschreven. In deze 20 uur zitten het voorbereiden van dit weekend en de gesprekken en ervaringen die daar op zijn gedaan. Natuurlijk ben ik hier veel meer aan kwijt geweest dan 20 uur, maar dit weekendje was voor een groot deel ook bedoelt om lol te trappen met de mannen en daar heb ik ontzettend van genoten. Op de pagina Engels verbeteren kom ik nog eens terug op dit weekendje.

Beurzen

De grote buitenlandbeurs - Utrecht

In dit semester ben ik met oog op een buitenlandse stage bij twee buitenland beurzen geweest. De eerste die ik bezocht was de grote buitenlandbeurs in Utrecht. Deze beurs vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht en was dus eerst een eindje rijden. We waren met een groep klasgenoten waarvan er een deel met mij mee reed in de auto.

 

Eenmaal aangekomen kwamen we in een grote hal binnen met heel veel standjes. In deze standjes kon je informatie vragen over dat gene dat zij vertegenwoordigden. Dit liep uiteen van Universiteiten tot stagebemiddelingsbureaus en van branche gerichten stages (bijvoorbeeld zorg) tot instanties die vrijwilligerswerk aanboden. En dit allemaal in het buitenland.

 

Echter kon ik niet de juiste informatie zoeken die ik zocht. Ik was opzoek naar meer informatie over stages op Bali en Malta of in Zuid-Afrika, waarover ik straks onder het kopje 'Verdiepen in buitenlandse stage' meer over vertel. Ik raakte hier met meerdere mensen aan de praat, maar heb de juiste niet echt kunnen vinden. Wel heb ik wat boekjes meegenomen na aanleiding van gesprekken, aangezien deze mij interessant leken. Deze boekjes zijn te zien op de foto hier onder.

 

Terwijl ik over de beurs liep werd ik aangesproken door een vrouw. Ik was namelijk met klasgenoot Maarten in gesprek over dat ik nog opzoek was naar een stand over Malta, maar dat ik die niet kon vinden (niet zo gek, want die was er helemaal niet). Een vrouw bij een stand spraak mij aan toen zij dit toevallig ook oppikte. Buiten de organisatie waar ze op dat moment voor stond was ze ook nog werkzaam voor Stagehuis.nl. Deze organisatie was bij mij al bekend, door de eerdere research die ik al had gedaan naar stages op Malta. Zij gaf aan dat als ik graag meer wilde weten over stages op Malta, ik een paar weken later naar de Xperience abroad fair moest gaan. In Breda...

Xperience abroard fair - Breda

Met een deel van het zelfde groepje klasgenoten vertrokken wij een paar weken later s'middags na de les richting Breepark. Na een paar minuten rijden kwamen we al aan bij de Xperience abroard fair. Dat ging toch een stuk sneller dan bij de vorige beurs. Deze beurs was een stukje kleiner, maar was vergelijkbaar opgebouwd als de beurs in Utrecht, met stands verschillend van Scholen tot stagebureau's. Het was hier iets minder druk, waardoor de mensen uitgebreid de tijd voor je namen om je alles te vertellen wat je wilde weten.

 

Hier ging ik opzoek naar een de stand over Malta. Volgens de vrouw die ik in Utrecht was zouden er hier oud stagiaires aanwezig zijn die al hun ervaringen met mij konden delen. En er stond inderdaad een oud stagiaire, een jongedame die stage had gelopen op de ambulance in Malta. Gezien mijn opleiding natuurlijk een totaal andere stage dan mij te wachten staat, maar zij kon mij natuurlijk wel heel veel vertellen over leven op Malta en over de bemiddeling van Stagehuis. Iemand van Stagehuis zelf kan natuurlijk wel vertellen dat zij super goede stages regelen, maar het is toch altijd wel fijn om te horen hoe een stagiair dat proces nou zelf heeft ervaren.

 

Ik ben met dank van deze oud stagiaire heel veel wijzer geworden van leven op Malta. Ook heb ik al haar boekjes mee genomen, die je op de foto hier onder kunt zien. Ook schreef ze op de land kaart van Malta een Facebook groep; Nederlandse jongeren op Malta. Zij organiseren leuke activiteiten op het eiland en zo maak je makkelijk vrienden. Ze vertelde me hoeveel je ongeveer kwijt bent voor een stage op Malta en wat er allemaal vergoed kan worden. Het hangt ook heel erg af van wat je krijgt van je stage bedrijf. Verder vertelde ze me hoe haar dagen er ongeveer uit zagen en wat voor leuke dingen er te doen zijn. Zij heeft daar bijvoorbeeld leren duiken. Ik raakte heel erg enthousiast van dit gesprek en was in een gesprek van nog geen uur een stuk wijzer geworden dan heel mijn trip naar Utrecht.

 

Daarnaast heb ik met de rest van de groep nog een goed gesprek gehad met een jongedame die stage had gelopen op Bali, waar het grootste deel van de groep(waaronder ik) ook geïnteresseerd in was. Zij stond die dag er helemaal niet voor om stages naar Bali te promoten, maar voor ons maakte ze een uitzondering. Ze deelde al haar ervaringen, vergelijkbaar zoals het gesprek dat ik eerder over Malta had. Ook dit leek me heel erg gaaf. 

 

Van beide beurzen heb ik veel geleerd, met name de laatste was zeer leerzaam. Maar zonder de beurs in Utrecht had ik van het bestaan van de beurs in Breda waarschijnlijk niks geweten. Op de laatstgenoemde beurs in Breda is mijn voorkeur voor Malta gestegen. Ik ben hier veel meer over te weten gekomen en bijna alleen positieve dingen. Daarnaast is het financieel beter dan Zuid-Afrika en Bali en kunnen er nog mensen op bezoek komen, zoals ik dat bij Joris in Helsinki heb gedaan. Ik heb hier kortom heel veel van geleerd en heb voor deze beurzen 16 uur geschreven. Het verdiepen in een buitenlandse stage kost natuurlijk veel meer tijd, maar vergt ook meer actie dan enkel beurzen bezoeken. Ik heb dan ook een aparte actie, verdiepen in buitenlandse stage.

Verdiepen in buitenlandse stage

Buiten het bezoeken van deze beurzen ben ik veel bezig geweest met het zoeken van informatie over verschillende landen en de stage mogelijkheden hier. Hiervoor heb ik buiten de beurzen om gebruik gemaakt van de informatie op BlackBoard, de boeken die ik heb gekregen op de beurzen en ik heb voornamelijk veel gezocht op het internet.

 

Al vanaf jaar 1 is er veel verteld op Avans over buitenlandse stage en hoe gaat dat wel niet is voor je. In het begin geloofde ik daar niet zo in maar het leek me wel gaaf om een keer in het buitenland te gaan voor een langere tijd. Als ik het nu niet doe, gaat het nooit gebeuren. Ik heb me dan ook voorgenomen aan de start van jaar 2 om me tenminste te verdiepen in de mogelijkheden omtrent een buitenlandse stage. Dit idee is voor het eerst echt uitgesproken tijdens Quantum Academy.

 

Vervolgens ben ik in de loop voor semester 1 informatie gaan verzamelen. Ik wist al dat ik het liefst ergens heen ging waar het lekker weer is. Lekker genieten van de zomer in Nederland om vervolgens van september tot januari naar een andere zonnige plek te vertrekken. Bijna een jaar lang zomer, dat leek me wel wat. 

 

Ik ben begonnen met werkelijk alle informatie van Blackboard over buitenlandse stage door te nemen. Ook stukken over bestemmingen die mij niks leken heb ik bekeken. En zoals ik al had verwacht werd van bestemmingen zoals Moskou nou niet echt warm. Wel kwam ik een mooie stagehandleiding tegen van een bureau dat stages bemiddeld in Maleisië. Hier was alles kraak helder geformuleerd op gebied van kosten, vergoedingen, verblijf etc.. Toen bedacht ik me dat dat voor de juiste prijs toch wel heel prettig is, een instantie waar je op terug kunt vallen. 

 

Vervolgens ben ik op internet gaan kijken naar dit soort bureaus. Zo kwam ik onder andere bij Stagehuis.nl uit. Zij zijn gespecialiseerd in een paar bestemmingen, waaronder Malta. Ook stonden hier tal van vacatures op die paste mij mijn opleiding. Ja, ik was zo gek dat ik ze allemaal heb gelezen. Echter waren veel van deze vacatures gedateerd en zag de site er in mijn ogen ook niet heel modern uit. Ik kreeg wat twijfels of dit wel zo'n betrouwbare partij zou zijn. Op de beurzen heb ik dit ook aangekaart en zij kwamen met de uitleg dat zij in het verleden weinig concurrentie hadden en daarom de focus op het perfectioneren van de site niet bepaald hoog lag. Wel gaaf ze aan dat daar inmiddels wel verandering in is gekomen.     

Na de beurzen heb ik ook alle boeken goed doorgelezen die ik mee naar huis had genomen. Natuurlijk worden daar met namen de positieve kanten benoemd, dat weet ik ook wel, maar toch trapte ik er een beetje in. Ik kreeg er echt zin in en ik werd er heel nieuwsgierig van. 

 

Aan de hand van desk en fieldresearch ben ik er achter gekomen dat ik graag een keer in gesprek wil met Stagehuis.nl over de mogelijkheden voor een stage op Malta. Aan de hand van de gesprekken op beurzen en het onderzoek wat ik online heb gedaan ben ik er aan uit dat Malta mij een hele gave bestemming lijkt en dat een beetje hulp in het vinden van een goede stage en huisvesting wel fijn is. Ook is het fijn om op mensen terug te kunnen vallen tijdens mijn stage, aangezien je toch een eind van huis bent en zij het land beter kennen dan jij. Een ander ding wat ik geleerd heb is dat gesprekken met ervaringsdeskundigen (zoals op de beurzen) toch een stuk effectiever zijn. Ik heb volle dagen besteed aan het surfen op internet en het lezen van boeken, maar ben van de Xperience abroard fair in Breda minstens zo wijs geworden. Echter zou ik zonder de deskresearch die ik gedaan heb nooit enthousiast genoeg geweest zijn voor een buitenlandse stage om uiteindelijk deze beurzen te bezoeken.

 

Ik heb voor deze actie dan ook 40 uur geschreven, omdat dit het maximale aantal uren is wat ik mag schrijven voor één actie. Ik denk dat ik hier nog wel het dubbele aan kwijt ben geweest maar niet zonder effect. In semester 2 hoop ik mijn ideale stage te kunnen vinden. Deze actie heb ik tot op heden niet genomen, omdat ik eerst meer zekerheid wil hebben van het überhaupt op stage mogen, aangezien ik nog toetsen uit jaar 1 heb openstaan. Ik verwacht in april meer duidelijkheid te hebben.